top of page
Duyurular

Ders 1: Abiyotik faktörlerin tanımı. İklim değişimi ve küresel ısınma kavramlarına giriş.

Günümüzdeki popüler çevre konuları arasında “küresel ısınma” ya da “iklim değişimi” yer almaktadır. Bu iki ifadeden herhangi biri akademik bir makale ya da bir söyleşide tek başına kullanıldığında diğer ifadeyi akıllara getirme potansiyeline sahiptir. Ancak, bu iki kavram ne yazık ki aralarındaki farklar anlaşılmadan kullanılmaktadır. Sonuçta genel okuyucu kitlesinde iki ifadenin anlamı da aynı kapıya çıkıyormuş izlenimi vermektedir. J. Emil Morhardt küresel iklim değişimi ve doğal kaynak kullanımı üzerine editörlüğünü yaptığı bir kitabın ön sözünde, küresel ısınma yerine her zaman küresel iklim değişimi kavramının kullanılması gerektiğini belirtmiştir. Bu iki kavram, iklim değişimi ve küresel ısınma, aynı şekilde mi tanımlanıyor? Bu ders kapsamında, bu sorunun yanıtını vermeye çalışırken, dersin genel işeyişi ve iklim değişiminin karasal ortamdaki omurgasız ve omurgalı türlerinin sahip olduğu dağılımları nasıl etkilediğini de açıklamaya çalışılacaktır. Ders sunumu için bu bağlantıya tıklayın.

Değerlendirme soruları:

1- İklim değişimi nedir? Hava durumu nedir? Küresel ısınma ve dünya tarihindeki iklim olayları hakkında bildikleriniz nelerdir?

2- Paleotempestoloji nedir?

3- Hava durumundaki kısa süreli değişimler ve ekolojik olaylar arasındaki ilişkiyi yorumlayınız.

4- Sera etkisi nedir?

5- Küresel ısınma ve insanlık tarihi arasındaki ilişki nasıl yorumlanabilir.

Ders 2: Yok oluşlar.

İnsanın temel neden olduğu bir yok oluş dönemindeyiz. Ancak bugüne kadar dünyada kaç yok oluş meydana geldi? Dinozorların da yok olmasına neden olan son yok oluşun iklimle ilişkisi neydi? Bu ders kapsamında bu soruların cevapları aranacak ve güncel yok oluşların iklimle ilişkisi örneklerle tartışılacaktır. Ders sunumu için bu bağlantıya tıklayın.

Değerlendirme soruları:

1- Bugüne kadar dünyada kaç kitlesel yok oluş hadisesi meydana gelmiştir?

2- Dinozorların yok olmasıyla iklim değişimi arasındaki ilişkiyi nasıl tartışırsınız?

3- Buzul-sığınak hipotezi nedir? İklim değişimi ile ilişkisini tartışarak cevaplayınız.

4- Küresel ısınma problemi günümüzdeki yok olmaları nasıl tetiklemektedir? Örneklerle tartışınız.

 

Okuma önerileri:

Cahill ve ark. 2013. How does climate change cause extinction? - Proc. R. Soc. B. Ulaşmak için tıklayın.

Freeman ve ark. 2018. Climate change causes upslope shifts and mountaintop extirpations in a tropical bird community. PNAS. Ulaşmak için tıklayın.

Ders 3: Organizmaların iklim ile ilişkisi: Türlerin dağılımı, biyomlar ve niş kavramı.

Bir türün coğrafi dağılım alanı, türün içinde bulunduğu coğrafi alan olarak tanımlanabilir. Dağılım alanını karasal organizmalar için sıcaklık ve yağış şekillendiren faktörler olarak tanımlanırken, sucul ortamlarda bu değişkenler  su sıcaklığı, tuzluluk ve ışık olarak belirtilebilir. Bu ders kapsamında bahsedilen bu konular üzerine değinip, biyomlardan ve niş kavramından bahsedilecektir. Ders sunumu için bu bağlantıya tıklayın.

Değerlendirme soruları:

1- Organizmaların dağımlarını etkileyen abiyotik faktörler nelerdir? Karasal ve sucul ortamları dikkate alarak tartışınız.

2- Niş nedir? Bir türün temel nişi ile gerçek nişi arasındaki fark nedir?

 

Okuma önerileri:

Perktaş ve ark. 2015. Climate-driven range shifts and demographic events over the history of Kruper's Nuthatch Sitta krueperi. Bird Study. 62: 14-28. Ulaşmak için tıklayın.

Ders 4: Organizmaların iklime verdikleri cevaplar: Kuşlar.

Kuşların küresel iklim değişimine verdikleri en bilinen davranışlardan birisi göç davranışı olarak bilinmektedir. Göç nedir? Kuşların göç davranışının evrimi, iklim değişimi ile ilişkisi bu ders kapsamında tartışılacaktır. Ders sunumu için bu bağlantıya tıklayın.

Değerlendirme soruları:

1- Göç ve dispersal arasındaki farklar nelerdir?

2- Göç davranışının evrimi ile küresel iklim değişimi arasında ne tür bir ilişki vardır? Örnekle tartışınız.

3- Kuşların kuluçka küme büyüklüğünün enlemsel trendi nedir? Küresel ısınma ile bu trend arasında nasıl bir ilişki beklersiniz?

Okuma önerileri:

Mila ve ark. 2006. Postglacial population expansion drives the evolution of long distance migration in a songbird. Evolution. 60: 2403-2409. Ulaşmak için tıklayın.

Ders 5: Organizmaların iklime verdikleri cevaplar: Klinal modeller.

Kuşların küresel iklim değişimine verdikleri klinal cevapları tartıştığımız bu derste, vücut büyüklüğünün iklimle nasıl değiştiği ve doğal seçilimin bu hususta nasıl bir rol oynadığı örneklerle gösterilmektedir. Ders sunumu için bu bağlantıya tıklayın.

Değerlendirme soruları:

1- Klinal varyasyon nedir?

2- Vücut büyüklüğündeki değişim ile küresel iklim değişimi arasında nasıl bir ilişki vardır? Göçmen ve yerli kuş popülasyonlarını dikkate alarak tartışın.

 

Okuma önerileri:

Perktaş U. 2011. Ecogeographical variation of body size in Chaffinches Fringilla coelebs. Bird Study. 58: 264-277. Ulaşmak için tıklayın.

Özgul et al. 2009. The Dynamics of Phenotypic Change and the Shrinking Sheep of St. Kilda. Science. Ulaşmak için tıklayın.

Heading 1

Ders 6: İklim değişimi ve biyocoğrafi perspektif.

Ders kapsamında genetik çeşitliliğin coğrafi varyasyonunun geçmiş iklim değişimi örüntüleriyle nasıl değiştiği tartışılmaktadır. Ders sunumu için bu bağlantıya tıklayın.

Değerlendirme soruları:

1- Genetik çeşitliliğin coğrafi varyasyonu ile iklim değişimi arasında nasıl bir ilişki vardır.

Ders 7: İklim değişiminin biyolojik etkileri: Genetik etkiler 1

aaa

Ders 8: İklim değişiminin biyolojik etkileri: Genetik etkiler 2

Ders 9: İklim değişiminin biyolojik etkileri: Aday genlerin belirlenmesi

Heading 1

Ders*: İklim değişiminin biyolojik etkileri: İklim değişiminin genetik etkilerine giriş

* Bu dersin bağlantısında yer alan ders notu, 24 Ekim 2018 tarihinde Dr. Banu Şebnem Önder tarafından yapılan ders içeriğini kapsamaktadır.

Heading 1

bottom of page